Varikkokeskustelut

Jäärata => Yleistä => Aiheen aloitti: ATHracing - 14.08.17 - klo:15:24Otsikko: Säännöt 2018
Kirjoitti: ATHracing - 14.08.17 - klo:15:24
Moi!
Onko sääntömuutoksia tulossa ensi kaudelle?
T: T. Hasan.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Jarmo Niskanen - 15.08.17 - klo:09:59
Uudet säännöt valmistuvat 08/2017 aikana.

Suurimmat muutokset:
- tuplalähdöt poistuvat
- kilpailupäivään kiinteä aikataulu
- rata-ohjeisiin päivityksiä ( max pituus 1800 m )
- porrastettua lähtöä ( rr-tyyli ) ei tule käyttöön


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: ATHracing - 16.08.17 - klo:22:09
Moi!
Jos tuplalähdöt poistuu niin toivomus on että harjoitusten ja kilpailuiden pituus kasvaa. Perusteena: Tulee kalliita ajokilometrejä/kierros muuten. Tästä ja muista uudistuksista kannattanee keskustella. Toivon muitakin mielipiteitä ennen päätöksiä. T: T. Hasan.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Juke O - 18.08.17 - klo:19:48
Tuleeko 125 2T luokkaa? Crossissa saanut suuren suosion ja tällä saisi juniori-ikäisiä mukaan. Päivässä olisi nyt tilaa luokalle kun tuplaerät poistuu.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Harri Lahti - 19.08.17 - klo:09:26
Miksi radan pituutta pitää rajoittaa? Pitkässä radassa on hyvätkin puolensa, harjakalustoa kun vaan on riittävästi. Nykyään harjoja kyllä on saatavilla kiitettävästi, ei pitäisi olla ongelma. Vaatii tietysti panostusta.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Jarmo Niskanen - 21.08.17 - klo:08:08
Miksi radan pituutta pitää rajoittaa? Pitkässä radassa on hyvätkin puolensa, harjakalustoa kun vaan on riittävästi. Nykyään harjoja kyllä on saatavilla kiitettävästi, ei pitäisi olla ongelma. Vaatii tietysti panostusta.

Radalle tulee maksimipituusSUOSITUS, tällä pyritään varmistamaan se, että radan kunnostus saadaan tehtyä sujuvasti ja kohtuu nopeasti, eikä kisalähtöjen väli veny liiaksi.

Jos tulevaisuudessa aitotaan saada kisoihin katsojia, jotka taas ovat kisojen talouden kannalta välttämättömiä, niin kisatapahtuma on saatava puristettua lyhyemmäksi eli auraustauot on saatava lyhyemmiksi.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Soitiala#34 - 22.08.17 - klo:10:25
Moi,

minuakin kiinnostaa tietää, miksi tuplalähdöt jäivät pois ja onko kisoihin tulossa jotain toisten lähtöjen tilalle esim. pidemmät erät?

Luulin, että tuplalähdöt olivat hyvä asia sekä katsojille että kilpailijoille.

T: Antti Soitiala


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: TTT - 02.09.17 - klo:20:32
Tarkentava kysymys asiaaan "tuplalähdöt poistuvat"
 
1.Tarkoittaako tämä esim b-lähtöjen jakoa kahteen ryhmään, jos lähtijöitä on maksimimäärää enemmän? (aika-ajo ja karsinta)

2. Vai että 1 lähtö/luokka?

Mielestäni molemmat on huonoja vaihtoehtoja sekä kilpailun järjestäjän talouden puolesta, että kilpailijoiden näkökulmasta.

Olen vahvasti sitä mieltä, että jos aura- ja hajakaluston kuljettajat on ohjeistettu oikein, saadaan auraustauoista puristettua puolet pois. Tämä olisi kaikkien etu oli maksavia katsojia tai sitten ei.

T: Timo Tarvainen
    SaarMPU


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: pikkujussi - 03.09.17 - klo:06:52
Kyllähän tuplalähdöt on se mikä vetää katsojia ja varmaan kuskejakin!


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: pikkujussi - 14.09.17 - klo:20:04
?


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: rossipojat - 27.09.17 - klo:05:35
Höpönlöpö
Onpa hyvä että säännöt selviää, piikkiin saa poksin vaihtaa jos se on piip..merkkinen. Onko "piireissä" putkimerkkiä jonka säännöt sallii? Lajille jatkuvuutta kun tulevalta talvelta erät pois, ajetaan pelkkiä aika-ajoja ja niiden pohjalta startataan 2019 kauden kisat, saadaan kuljettajat sitoutumaan kahdeksi kaudeksi jollei säännöt sitten taas muutu. Hyvää syksynjatkoa t. Mika


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Skifi - 27.09.17 - klo:20:11
Eikös 125 poksivalikoimaa o muitakin kuin joku tietty merkki!? Joissain vakiookin pystyy räplään huonommaksi.. Pakoputkia saa kaupasta ja ihan kai ok että niitä voi tehdä ihan itekin? Eniten mua häirittee jos ei saa vanhasta Hondasta viilata muoveja nykyaikaisemman näköseks!!


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Jarmo Niskanen - 28.09.17 - klo:08:11
JR 125 säännöistä.

Sytkäboxeja on tarjolla montaa eri merkkiä ohjelmoitavina:
HPI, JD, VORTEX ensimmäisenä.
Sitten löytyy KTM:n SXS -kit boxia, Yamahaan Rinaldin kit- boxia yms.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Kaitsu1 - 29.09.17 - klo:16:19
Hienoa kun ko. luokka mukaan👍👍 Nyt taas rähinät radalla katsojan korviin sopivat. Johan tuota nelarien monotoonista prätinää on jo kuunneltu ...


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Wehnä - 30.09.17 - klo:16:57
Olin aikanaan innokas kahden lähdön puolestapuhuja. Tavoitteena oli päästä ajamaan yhdellä pyörällä enemmän ja ei olisi välttämätöntä omistaa useamman luokan pyörää. Siinä vaiheessa ei tullut mieleen, että kaikkien luokkien tuplalähdöt normaalimittaisena ei mahdu suomalaiseen talvipäivään tai ainakaan yleisö ei jaksa katsoa koko tapahtumaa.

Lähtöjä on lyhennetty, jotta kisat ehditään ajaa valoisan aikaan. Viime talvena lähdöt olivat niin lyhyitä, että harva lähtö kesti edes kymmentä minuuttia. Tosi lyhyt pyrähdys. Minun mielestä suorituksen pitäisi mitata enemmän ajajan fysiikkaa.

Harjaustauon pituus on lajin ongelma ja siitä emme pääse koskaan eroon. Pahimmillaan harjaus kesti viime talvena yli tunnin ja parhaimmillaan ehkä noin puolituntia. Yleisö katsoi päivän aikana enemmän harjakoneita kuin moottoripyöriä. Itse lähtisin korjaamaan tuota epäkohtaa. Ei kuulosta kovin hyvältä yleisötapahtumalta jos joutuu odottamaan tunnin, että pääsee näkemään kymmenen minuutin päätapahtuman.

Mun mielestä jäärata on vauhdikas ja erittäin näyttävä laji. Hyvällä paikalla ja hyvin markkinoitu kilpailu vetää yleisöä. Jäärata on sopivan erikoinen laji, että se varmasti kiinnostaa katsojia, missä ikinä ihmiset sen näkevät.  Ajajia ei saa unohtaa, mutta myös yleisö pitää muistaa. Talvella kukaan ei jaksa seisoa penkalla yli kolmea tuntia. Siinä ajassa yleisölle pitäisi näyttää mitä osataan ja kaikille on selvää kuka on paras.

Joku joutuu aina tapahtuman maksumieheksi. Jos yleisöä ei ole, niin ajajat maksaa kaiken. Kun yleisöä ei ole, niin sponsorit eivät tue ajajia. Tästä alkaa ikuinen narina, että kylläpä on kallis laji. Jääratakisat eivät ole kilpailunjärjestäjille taloudellisesti kannattavia ja luulen että kaikilla olisi halu saada edes hieman tuottoa kovasta työstä. En usko että nykyisellä ohjelmalla järjestetyt kisat vetäisivät merkittävästi enemmän yleisöä jatkossakaan ja kuskit maksaa sirkuksen edelleen.

Kannustaisin kerhoja järjestämään kerhokisoja ja siellä lähtöjä voisi olla enemmän luokkaa kohti. SM-kisat haluaisin rakentaa jääradan näyteikkunaksi suurelle yleisölle.

Kuulisin mielelläni kommentteja miksi kaksi lähtöä pitäisi säilyttää, niin minäkin voisin korjata näkemyksiäni.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Wehnä - 30.09.17 - klo:17:20
En tiedä miten muutossuunnitelmista on tiedotettu, mutta tässä jotakin luonnosta (karkea luonnos ja mulla ei ole käytettävissä lajiryhmän viimeisintä aikataulusuunnitelmaa).

Ajettavat luokat:
klo 11:00 JR125
klo 11:25 VET
klo 12:05 JR250A
klo 12:30 JR250B
klo 14:10 JR450A
klo 14:35 JR450B
klo 15:15 JR450B toinen lähtö

Perusidea on, että ajojärjestys on aina sama ja harjaus aina kahden lähdön jälkeen. Tavoitteena on että noin kolmessa tunnissa yleisö näkee parasta jäärataa ja päivä huipentuu JR450A lähtöön. Lopuksi ajetaan vielä muutama B-lähtö.

Päivä on lyhyt ja ytimekäs. Uskon että yleisö saa rahalle vastinetta, eikä kukaan kyllästy katsomossa. Oleellista on, että kisat viedään sellaiseen paikkaan mihin on mahdollista saada yleisöä. Tiedän, että se ei ole helppoa, mutta tällä paketilla on mahdollisuutta saada laadukas tapahtuma.

Lähdön pituudeksi suunnittelimme A-luokkiin 13kierrosta ja B-luokkiin 9kierrosta. Aamun harjoituksiin tulisi aika-ajo ja JR450A -lähtöön karsitaan 15 parasta. Karsiutuneet ajavat B-luokan kisalähdössä.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Tommi - 30.09.17 - klo:18:08
En todellakaan kannata noin pitkiä lähtöjä koska isoissa 2T pyörissä ei riitä bensa nopealla radalla maaliin asti!!!Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Wehnä - 30.09.17 - klo:18:46
Nyt kyllä aavistuksen epäilen etteikö bensa riittäisi. Erän pituus ei ylitä 15min ajoa. Tarkoitus on myös lyhentää ratojen pituutta niin harjaus olisi nopeampi.

Viime talvena Konnevesi ja Kuopio oli yli 2km pitkiä. Hienoja ratoja molemmat, mutta tarkoitus olisi lyhentää radat maks 1,8km pituiseksi. Enemmän kierroksia kuin ennen ja kisa olisi ehkä noin 30% viime talvea pidempi.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Jarmo Niskanen - 30.09.17 - klo:18:56
Iltaa vielä kaikille.

Noihin Vehniäisen kirjoituksiin täydentäisin sen, että ne edustavat lajiryhmän tämänhetkistä kantaa.
Asioita ei todellakaan lajiryhmässä päätä yksi henkilö. Tämän hetken lajiryhmä on todella toimintakykyinen ja mahdollistaa asioiden pohtimisen monelta kannalta.

Aina ei ole helppoa sorvata uutta, mutta tällä hetkellä lajiryhmä katsoo että on aika tehdä muutos.

Ne, jotka kirjoitatte kommentteja, muistakaa että kilpailussa on aina mukana vähintää kolme tahoa
- kilpailijat
- kilpailunjärjestäjä
- yleisö

t.
Jarmo Niskanen
Lajipäällikkö


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: jonttuh - 30.09.17 - klo:21:22
Kyllähän se näin on että yleisöä kyllästyttää katsoa reilu tunti harjausta ja sen jälkeen maks. 10min eriä kaksi ja taas reilu tunti harjausta.
Radan lyhennys edistäisi harjaamista, jollain se auraustauko olisi saatava lyhyemmäksi, tunti alkaa olla liian pitkä aika ja siitä yli aivan mahdoton.

Voisiko erät olla vaikka 10min. +2kierrosta?
Kivaahan se on ajaa toinenkin erä jos eka menee persiilleen mutta ainahan sitä ei voi onnistua, kokeilee seuraavassa kisassa uusiksi sitten.

Tokihan tämä tuplalähtö on houkutellut kovasti harrastajia lajinpariin kun pääsee ajamaan paljon, aiheuttaako tämä jonkinlaista harrastaja katoa? En usko mutta jos näin tapahtuu niin mitäs sit keksitään?

Jotain uutta pitäisi keksiä kisojen markkinointiin jotta saataisiin ihmiset lähtemään kotisohvalta kisoihin.

Jotainhan on kokeiltava jotta asioissa päästään eteenpäin.

Terveisin
Joonas Huuskonen
Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Wehnä - 01.10.17 - klo:15:33
Nämä ovat vain omia mielipiteitä niin kuin Jarmo kirjoitti ja yritän selvittää mitä mieltä ajajat ovat uudistuksesta. Kertokaa siis rohkeasti oma mielipide lähtöjen määrään. Tai kaipaan oikeastaan perusteluja miksi tuplalähtö on parempi.

Alkuun minäkin olin sitä mieltä, että toisessa lähdössä voi yrittää uudelleen jos ensimmäinen menee huonosti. Niin ja saa ajaa enemmän. Nyt muutaman vuoden kokemuksen jälkeen en ole niin innostunut tuplalähdöistä. Ensimmäiset 3-4 kierrosta menee sokkona lumituiskussa. Sitten kun näkee jotain ja voisi alkaa ajamaan kilpaa niin tulee ruutlippu. Ei kiva.

Mä en vaan usko tuohon kahden lähdön konseptiin. Luokkia on kuusi jos 125 -luokka tulee. Kaikki ei millään ehdi ajaa yhden päivän aikana kahteen kertaan. Mun mielestä SM-kisat on tehokas ja lyhyt tapahtuma, jossa mitataan ajajien osaaminen. Varsinaiset kilometrit kerätään reeniradoilla ja kerhokisoissa. :)

Jos ette kehtaa kirjoittaa tänne niin saa soittaa tai laittaa sähköpostia. Tiedot löytyy www.kvr.fiOtsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: kari tarvus - 01.10.17 - klo:17:07
No moro vaan kaikille. Olisiko tuo Jontun ehdotus ihan kuitenkaan sieltä. Mulle tulleiden tietojen mukaan kuskit ovat sitä mieltä,että kaksierää per,kisa olisi asiallinen juttu.Erän mitta voisi olla esim, 10min,+2 kierrosta. Aurataukojen mittaa voitais koittaa minimoida yhteistyöllä eri järjestäjien kesken. Esim, vuokraamalla ,lainaamalla muilta järjesteliöiltä. Toki näin ollaan tehtykin,toki asiaa voisi parantaa. Toki radan pituudella voidaan tehdä asiaan korjausta.Jarmo tuossa jo mainitsi ns. pyhän kolminaisuuden merkitystä.Eli  KATSOJAT OSALLISTUJAT ja JÄRJESTÄJÄT.  Minun mielestäni nämä asiat eivät ole mitään ns,rakettitiedettä. Voitaneen ratkaista ihan normaalilla mualaes ja kaapunkilaesjärellä.Huom, ovat omia ajatuksiani. :) :) :)


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: rantala janne - 01.10.17 - klo:18:14
Pari ajatusta.

Kilpailunjärjestäjän kannalta:


Olemassa olevilla säännöillä ajetuista kisoista voidaan laskea, että jokaisessa luokassa on ollut keskimäärin vähintään 15 kuljettajaa. Veteraaneista noin viisitoista on ajanut myös joka kilpailussa Open - luokassa. Tärkeä osa kilpailun järjestämisen mahdollisuuksia luovat osallistumismaksut. Jos aiemmin tuplalähtöjen ajaminen on maksanut 70€, ei yhden lähdön osallistumismaksu voi olla yli 50€. Alla olevan esimerkkilaskelman (Sjk 2017), kertyy kilpailunjärjestäjälle 1290€ vähemmän osallistumismaksujen muodossa jos säännöt muutetaan edellä suunnitelluiksi.

Esimerkki 2017:            Suunnitellut säännöt:
Veteraanit   14 x 50 = 700            700
Open A   23 x 70 = 1610         x50   1150
Open B   18 x 70 = 1260         x50   950
Lites A   13 x 70 = 910         x50   650
Lites B   8 x 70 = 560          x50   400      
         Yhteensä       5040        Yhteensä   3850

                         + Piikkiluokka(10kpl)   500
Vähennetään 12 x 50 (Vet. ei os.oik. A/B)   600
                             Yhteensä       3750

Katsojan kantilta:

Ajojärjestyksellä ei ole yleisesti ottaen katsojan kannalta suurta merkitystä, koska harva katsoja kiertää koko jääratasarjaa. Kilpailun seuraamisen kannalta alle kymmenessä kierroksessa on järjestys suurimmalta osin muotoutunut ja vähemmän ajettu rata mahdollistaa eri ajolinjojenkin seuraamisen. Auraustaukojen tehokkuus (kalusto ja miehistö riittävä) sekä radantarkistusten ja muiden katsojan  kannalta oheistoimintojen nopeuttaminen palvelee yleisöä. Taukojen ajan kuulutus on toimittava ja erityisesti toivottavaa olisi, että yleisöä ohjataan vierailemaan avoimella varikolla tapaamassa kuljettajia ja tiimejä. Näin nykysäännöinkin on tarjottavissa katsojille tiivis kilpailutapahtuma neljään tuntiin, joka voisi alkaa totuttua aiemmin, esimerkiksi 11.30. Kilpailulähtöjen vähentämisellä tuskin saadaan lisää katsojia.

Kilpailijan kantilta:

Kiertävä ajojärjestys on todettu oikeudenmukaiseksi. Veteraanien mahdollisuus osallistua muihinkin lähtöihin on tuonut virtaa varttuneempiin kuljettajiin ja osallistumisinnokkuus on luettavissa lähtöluetteloista. Järjestelmä on nostanut näin osallistujamääriä tasaisesti. Yhdeksässä kierroksessa on jono useimmiten jo muodostunut ja kierrosmäärän lisääminen ei tuo tähän todennäköisesti lisäarvoa. Jos ajetaan pitkiä eriä, radan kuluminen muodostaa hilettä ja käytettävä osuus radasta pienenee huomattavasti. Urien ja hileen muodostuminen ei paranna kuljettajaturvallisuutta.
Mielestäni voimassa olevat säännöt mahdollistavat saman pyörän järkevän hyödyntämisen kolmessa lähdössä.
Pitkien matkojen päähän lähdettyäni ajan mieluummin tuplalähdöt yhden sijasta.

Nyt kuljettajat mielipide esille, kun sen aika on!

Janne Rantala
0405514313


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: jouni.ra - 01.10.17 - klo:18:52
Viimme talvena tuplalähdöt oli se juttu miksi lähdettiin kauemmaksikin porukalla katsomaan kisoja. Ja uskoisin hyvin suunniteltuna auraus ei kauaa kestäisi . Esim.seinäjoki. tais kisat olla pakettis 3-4 tunnissa.
T. Jouni Rajalampi


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Niclas Pöytälaakso - 01.10.17 - klo:19:22
Nyt on tärkeää aktivoitua keskusteluun.

Ratasääntöjen tuleminen takaisin on äärimmäisen tärkeää turvallisuuden takaamiseksi. Tuossa radan lyhentämisessä/leventämisessä on ideaa niin kuljettaja turvallisuuden kuin auraamisen kannalta. Kuitenkin kierrosmäärä asiaa en noin laajalti lähtisi muokkaamaan. Yli kymmenen kierroksen erissä on rata jo kulunut todella kovasti mikä ei paranna turvallisuutta. Pitäisin muutenkin harjauksen idean tärkeänä lajin turvallisen nopeuslaji-statuksen pitämiseksi.
Jääradassa on mielestäni kysymys startista-maaliin hektisestä ja nopeatempoisesta lajista. Erien pidentäminen noihin yli 10 kierroksen pituuksiin muuttaa lajin hengen aivan täysin. Kyseessä nopeuslaji, crosscountryt yms. Erikseen.

Aika-ajoissa - A-luokka karsinnoissa on ideaa lähtöjen laadun takaamiseksi. Vauhti on silloin kova niin A-luokassa kuin B-luokassa. Nopeat A-kuskit Beessä kehittävät B-luokan kuskeja. Olisiko 450b kahden erän kuskitkin jaettava aika-ajolla nopeaan ja hitaampaan ryhmään. Näin nopeammat ajaisivat A-miesten kanssa.

Mainittu Kiinteä ajojärjestys ei varmasti miellytä kaikkia. Tympeintä tietenkin osallistujilta isoimmalla luokalla eli JR450B, jossa ajettaisiin aina viimeisenä kuluneella radalla ja todella hileisellä. Kiertävä järjestys on ollut reilu, kaikkien luokkien päästessä vuorollaan kuluneelle ja vuorollaan puhtaalle radalle.

Kiinteä aikataulu päivälle on hyvä asia, mutta sopii lajin luonteelle vain sovelletusti. A-luokkien tulee ajaa harjatulla radalla ja radan harjaaminen kestää sen mitä se kestää. Mielestäni putsausta ei voi aikatauluttaa niin että se jätetään puolessa välissä putsausta kesken. Tämä on äärimmäinen turvallisuus riski.

Lajin kehitys katsoja ystävälliseen suuntaan on tärkeää, mutta sitä ei voida tehdä kuljettajien pois jäämisen kustannuksella. Jääradan katsojamäärien nostaminen vaatisi ennen kaikkea laajaa sarjan markkinointia. Tällä hetkellä osa kilpailuista on pidetty melkein salaa, mikä ei helpota yhteistyö kumppanuus kuvioiden luomista, eikä ylläpitoa.
En siis usko, että kiinteällä kilpailu aikataululla saadaan kalastettua valtava yleisömäärä, ennemminkin pidettyä samat innokkaat katsojat kuin ennen ja muutama mahdollisesti pysymään kauemmin.
Sarjaa pitäisi ennemminkin markkinoida nyt järjestelmällisesti näkyvyyden takaamiseksi. Olisiko järkevää luoda järjestäville kerhoille joku sosiaalisen median markkinointi ohje, jolla taattaisiin tietty perus näkyvyys? Ei vaatisi paljon, että homma saataisiin uudelle tasolle näkyvyyden puolesta.

Yksi asia mikä puhuttelee harrastajia on jatkuvuus. Joka vuosi ei ole järkevää koko lajia uudistaa. Kuitenkin kehitys on tärkeää ja tyytyväinen ihminen jarruttaa yhteiskuntaa.. Jne.

Ajatuksia on tärkeä vaihtaa ja kehittää yhdessä meille kaikille tärkeää lajia!

Terveisin,
Niclas Pöytälaakso


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: ATHracing - 01.10.17 - klo:20:44
Alla esitykseni helmikuusta 2017:Kysymys: Miksi tämä oli huono ajatus ja miksi lajiryhmä ei toiminut SML sääntöjen mukaisesti ilmoittamalla lajinousijat ajoissa. Muuten tiedustelen missä ne kaikki sponsorit ovat? Tällä markkinoinnilla tavallinen kaduntallaaja ei edes tiedä mikä on jäärata. Miksi sääntöjä pitää vaihtaa vuosittain? Onko niin että puhutaan varikolla kahden kesken ja sitten säännöt muuttuvat ensikaudeksi? On vaikeaa olla rakkaassa toiminnassa mukana kun säännöt muuttuvat:
A: Vuosittain
B: Epäloogisesti
Ostanpa uuden moottoripyörän. Miten rakennan sen kaudelle 2018 -ei harmainta aavistusta vielä 1.10 2017. Kuljettajat yrittävät taloudellisesti päästä edes lähtöviivalle rakkaudesta lajiin.
Lue alla oleva helmikuulta.
Nyt nuristaan, sori.

Moi!
Tarkoitus on avata keskustelu ja toivottavasti saamme myös kommentteja erityisesti kuskeilta. Meillä on kaikki hyvin kiitos vapaaehtoista työtä tekevät moottorikerhot ja lajiryhmä. Asioita voidaan ja pitääkin pyrkiä aina parantamaan.

Yleisestä aikajanasta seuraavaa: heti kauden päätteeksi kun asiat ovat tuoreessa muistissa esitetään asioita esim tällä foorumilla. Keskustelu sulkeutuu 1.4. Tällöin lajiryhmä saa toiveet kentältä ja ehtii valmistella mahdolliset sääntömuutokset/ uudistukset luonnoksen.
Sääntöjä ei ole syytä muuttaa muuttamisen ilosta vaan tarpeesta. Julkaistaan se kuten ennenkin -lajiryhmä tiedottaa- osiossa luonnoksena. Samalla ilmoitetaan luokkanousijat. Tämä tullee tapahtua 30.4 mennessä. Nyt alkaa spekulointi ja kommentit asiasta ja lajiryhmä viheltää tilanteen poikki esim 30.8. ja julkaisee säännöt jotka ovat kiveen hakattu 1.10. Tällöin saavutamme seuraavaa:
- Kaikilla on ollut aikaa tutustua luonnokseen
- Nurinan määrä vähenee
- Luokkanousijat tietävät asian
- Moottoripyörien rakentelu voi alkaa ilman arvaamisia tulevaisuudesta
- Varaosatoimittajat ehtivät varautumaan

Tämän vuoden kamerasääntö taisi tulla puskan takaa alkaen SML tasolta mutta aikaisempina vuosina on tullut erinäköisiä muutoksia juuri ennen ja jopa kesken kautta. Tämä aiheuttaa seuraavaa:
- Varaosatoimittajat eivät välttämättä ole ajan tasalla
- Mekaanikot eivät ole ajan tasalla ja kyselyt varikolla saavat jopa ikäviä piirteitä
- Katsastajatkaan eivät aina ehdi mukaan

Tätä tarkoitin kohdalla yleinen aikataulutus vuositasolla ja säännöstö. Asiat ei tule silmille ja kaikki tietää missä mennään.

Juniorityöstä seuraavaa:
Jotta juniorityötä voidaan suorittaa pitää olla junioreita.
Työ alkaa siitä että tarkastetaan kohta kilpailijoiden ikä. MX ikäryhmät voidaan kopioida käytännössä suoraan. Nyt ajetaan vähän yli-ikäisenä ja ehkä jotain muuta lajia koska siellä pääsee nuorempana ajamaan "kovempaa". 1v ero on nuorissa iso.
Järjestetään kansallinen ajoviikonloppu. Mallia voi ottaa Kuhmolaisista jotka järjestivät usean vuoden ajan ajoleirejä junioreille. Luokkina oli 50, 65, 85 ja 125/250 joista viimeksi mainittu ryhmä oli pienin. Kokonaisvahvuus leireillä oli muistaakseni n. 35 junioria.
Tähän ei tarvita varsinaisesti rahaa vaan tahtoa ja tekijöitä. Esim seuraavasti:
- 1 pääorganisaattori (liitosta)?
- kaikki kerhot
- A kuskit kouluttaa
- Ennen kilpakautta
- keskeinen rata jonne on pitkä matka kaikkialta
Olen varma siitä että kerhoilla on halua puhaltaa yhteen hiileen tässäkin asiassa. Kilpailut erikseen.
Päätökset samanaikaisesti kun järjestetään kilpailunjärjestäjien palaveri
A-kuskeja kouluttajiksi löytyy kerhoista varmasti ja päävetäjälle saataneen anottua jonkinlaiset korvaukset liitosta.
Junnujen lähtö voi olla myös näytöstyylinen kuten Seinäjoella nähtiin. Pääsee kuljettajat esiintymään.

Markkinointi:
- Laine otti esimerkillisen askeleen tässä
- MP messuille pyörä näytille ja lehtisiä. SML:n yhteyteen?
- Syksyiseen tampereen supercross tapahtumaan samoin. Minnekkä sinne?
- Kerhot ovat tähän asti (2 viikonloppua) hoitaneet paikallisen markkinoinnin hienosti
- Ennen kautta valtakunnallisiin harrastajalehtiin ilmoituksia (maksaa).
- Lajiryhmään nimetään markkinointivastaava

Tässä mietteitä toistaiseksi, nyt ajatus alkaa pätkii enemmän kuin tavallisesti joten ensi kertaan.

T: T. Hasan


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Ceriffi 450 - 01.10.17 - klo:21:15
Moro,

Jos heittäisin ex-kuskina jotain ajatuksia.

Aikanaan kun tuplalähdöt tuli en tykännyt ajatuksesta, enkä oikein koko aikana tykännyt kun ajoin. Taitaa olla kuitenkin niin, että suurin osa kuskeista niistä tykkää, ja sehän on pääasia. Toki loppuaikana siihen alkoi itsekin tottumaan ja joskus se toinen lähtö oli parempikin. Suurin asia mikä tulee huonona tästä muutoksesta mieleen on juuri muutos. Viime vuosina sääntöjä on muutettu todella paljon monena vuotena ja ajankohta luokkaa marraskuu.

Jos ajojärjestys on kiinteä, se karsii varmasti paljon kuskeja ja juuri siitä luokasta, josta taitaa tällä hetkellä tulla eniten uusia harrastajia, eli JR 1B:stä. Muistaakseni n. 10v sitten vetskut ajoi aina viimeisenä, olisiko saatavilla sieltä mielipidettä kuinka kivaa oli? Oli aikataulu kiinteä tai ei, totuus on se, että toisissa paikoissa harjaus toimii ja toisissa ei ja se on asia mistä aikataulua ei saa kiristää.

Jotain on selvästi tehtävä lajin eteen. Tuplalähdöt saa lajin tuntumaan halvemmalta jos laskee hinnan per ajettu aika ja se varmasti houkuttelee uusia harrastajia. Katsojan kannalta kaksi lyhyempää erää näyttää paremmalta kuin yksi pidempi. Toki siinäkin on selvä pointti, että joskus erät ovat todella lyhyitä. Katselin vanhempia tuloksia n.2010 vuodelta ja silloin erät olivat vielä pari minuuttia lyhyempiä, joten kehitystä on tapahtunut. Hyvä erän pituus voisi olla n. 10 min? Ja oliko se nyt huono, että sai ajaa vetskuis ja A/B samas kisas? Toi hyvin ilmoittaumisia kerhoille. Jos sitä muuttaisin niin A-kuskit pois vetskuista  ;D

A-luokan jakaminen kahtia on tavallaan toimiva ajatus, mutta jos sellainen sääntö olisi ollut jokunen vuosi sitten niin uskon, että hommat olisi loppunut siinä vaiheessa kun olet noussut A-luokkaan ja vielä kaksi kautta ajat B: n lähtöjä. Ja samaten aikanaan beessä oli tärkeää päästä pytyille. Nyt jos siellä on joka kerta vaikka 5-8 A-kuskia niin B:n miehet saa unohtaa palkintosijat, paitsi ne jotka on hitaammassa lähdössä. Siinä on tietenkin nuo Niclaksen mainitsemat hyvät puolet, mutta myös muutama ongelma.

Tuollaisia nyt tuli yhtäkkiä mieleen.T: Herman Kenkkilä


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Wehnä - 01.10.17 - klo:21:34
No niin alkoihan sitä kommenttia tulemaan :)

Kilpailunjärjestäjän näkökulma on todella tärkeä. Koska ajajat ovat maksaneet sirkuksen niin kaikki halutaan pitää mukana, ymmärrän täysin tuon. Uskon kuitenkin, että maksavaa yleisöä on mahdollista saada lisää katsomoon kun asian eteen tehdään hieman töitä.

Seinäjoella on ollut hyvät kisat. Tiivis ja nopeatempoinen paketti, joka kesti reilu 3 tuntia. Rata oli tietääkseni alle 2km ja se mahdollistaa nopean harjauksen. Nykyisellä ajojärjestyksellä harjaukset on pakko venyttää kolmen luokan välein, että päivästä selviydytään edes jotenkin valoisan ajan rajoissa.

Mutta se yleisön näkökulma. Mä olen eri mieltä tuplalähtöjen kiinnostavuudesta. Vain tosi fani tai kuljettajan lähimmät kaverit jaksaa katsoa kaikki lähdöt. Tällaisia yleisön joukosta löytyy ehkä muutama kymmenen ihmistä. Valtaosa on lapsiperheitä tai muuten tapahtumasta kiinnostuneita.

Tavan katsojat eivät erota onko radalla pikkunelari vai 450, molemmat pörisee samalla tavalla. Uskoisin, että he katsovat kisoja pari tuntia ja lähtevät kotiin. Lukevat ehkä tulokset netistä jos jaksavat. Jäärata tarjoaa tällä hetkellä noin 10 lähtöä samanlaista pörinää ja joka välissä aura-autoja. Mitä sitten jos jossain välissä ajettaisiin esim ralliauto vastaan jääratapyörä time attack? Luulen että siitä riittäisi puhuttavaa vielä seuraavallakin viikolla. Yhden lähdön kisat antaisivat mahdollisuuden oheistapahtumille. Ilman markkinointia ei yleisöä tosin tule vaikka mitä tekisi.

Jäärata on nopeuslaji ja se on sitä edelleen vaikka erä kestäisi max. 15min. Ajajien kestävyyttä mitattaisiin edes hieman muutaman viimeisen kierroksen aikana. Nyt kisa loppuu kesken ennen kuin fysiikka tulee millään tavalla mukaan. Nyky nelarit on niin helppoja ajaa, ettei ajajien kesken tule tarpeeksi eroja kärkiryhmässä. Kukaan ei tee virheitä niin ohituksia ei tule.

Hyvä kun kirjoitatte kommentteja aiheesta :)

Kari Vehniäinen


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Tommi - 01.10.17 - klo:22:21
Noniin nythän alkoi keskustelua tulemaan :)

Olen hyvin pitkälti samoilla linjoilla Niclaksen ja Rantalan kanssa.

Mielestäni ehkä tärkein juttu on saada se auraus oikeasti toimimaan. Eli oikeanlaista kalustoa riittävästi paikalla. Niiden käyttäjät pitää olla osaavia ja homma hyvin johdettua. Ihan liian usein näkee että kaikilla auramiehillä ei oikein ole tietoa mitä pitäisi tehdä ja miten. On kyllä sitten niitäkin kisoja missä näkee että kaikki on ennalta hyvin suunniteltua ja jokainen tietää mitä tekee ja milloin. Silloin homma käy nopeasti ja tehokkaasti. Radan muodolla on myös paljon merkitystä miten nopeasti auraus sujuu. Pitkät ja jyrkät mutkat ovat hitaita ja hankalia aurata tavallisella auralla. Toki myös profiili vaikuttaa paljon siihen miten runsaasti radan kulumaa ja hilettä tulee. Sitten on vielä muuttujana kelit joille ei voi mitään. Ne ovat mitä on ja joskus se aiheuttaa väkisinkin viivästymisiä. Tästä pääsemmekin siihen että kuten joku jo aiemmin mainitsikin että mielummin kuitenkin tehdään rada valmiiksi ja turvalliseksi kuin että katsotaan kellosta että aika loppui se oli tässä. Kiinteä aikataulu olisi kyllä mukava mutta onko se käytännössä mahdollista lajissa jossa on näin paljon muuttujia onkin sitten eri asia.

Taas kuten jo aiemmin sanottiinkin tärkeintä päivän venymisen estämiseksi on saada sitä aurakalustoa riittävästi. Harjakoneiden käyttöä ristiin onkin suoritettu mikä on erittäin hyvä asia. Ennen niitä ei ollut kuin muutama mutta nykyään taitaa useimmilla kerhoilla olla harjakalustoa. Niiden käyttämisestä eri kisoissa kannattaa järjestäjien kesken käydä keskustelua ja jotain porkkanaa niille ketkä niitä viitsivät kuljettaa kisapaikalle.

Yleisölle pitäisi olla jotain muutakin tarjontaa harjaustauon ajaksi kuin makkaran myyntiä. Onko ideoita? Joskus  ennenmuinoin oli konnevedellä kiihdytyspyörällä näytösajoa sun muuta. Viime talvena ihmettelin miten vähän varikolla näkyi katsojia. Ennen katsojat tulivat kovasti kyselemään ja turisemaan piltuihin. Varmasti on tylsää jos jää katsomoon tuijottamaan hitaasti eteneviä auroja. Eikö katsojat enää ymmärrä että varikko on kaikille avoin? Käsiohjelmaan ja kuulutukseen vaan kovasti infoa että varikolle katsomaan pyöriä ja jututtamaan kuskeja.

Mitä itse olen katsojien ja joidenkin kuskien kanssa asiasta puhunut niin vähän pitkiä lähtöjä ei ole hyvä. Perusteluna se että pitkässä lähdössä erot kasvavat ja letka pitenee. Tällöin mies miestä vastaan kamppailuja tulee vähemmän ja homma menee siihen että pyörät tulevat 200m välein radalla. Enemmän sopivan mittaisia intensiivisiä lähtöjä on jännempi niin katsojalle kuin kilpailijallekkin. Endurance ei ole yleisölaji ;)

Sitten kun mietitään tarkemmin asiaa kuljettajan kannalta. No kuskejahan on tavallaan kahta sorttia. Niitä jotka ajavat täyden sarjan ja niitä jotka ajavat vaan yksittäisiä kisoja. Sellaiset kuskit joilla on hieman paksumpi lompakko ja ajavat koko sarjan varsinkin mitallin kiilto silmissä ei ehkä ole niin väliä sillä että montako lähtöä he tavallaan ajavat ja paljonko saavat rahalle vastinetta. Siinä vaiheessa tilanne ja näkökulma onkin hieman toinen jos omistat ohuemman lompakon tai ajat vain yksittäisiä kisoja. Moni alkaa varmasti jo miettiä kisaan lähtemistä. Rahan sijoittaminen yhden lähdön ajamiseen alkaa olla jo aika riski. Lähtö voi mennä niin monen muuttujan takia pilalle. Oman tai muiden aiheuttamana. Se ei paljoa naurata kun olet ensin ajanut monta sataa kilsaa, mahdollisesti yöpyminen, ponderivuokra, ilmoittautuminen, lisenssi, renkaat jne... sitten esim joku muu kilkaa sinut ekassa mutkassa kumoon. Tämä jos sattuu vielä uudelle aloittelevalle kuskille saattaa homma jäädä tähän. Nyt kun lähtöjä on ollut kaksi niin saa sentään sen toisen mahdollisuuden. Meidänkin kerhosta tuli viime talvena monta uutta kuskia. Ekoissa kisoissa heillä oli sattumaa ja tapahtumaa. Oli mukavana nähdä miten kaverit oikein puhkuivat intoa toiseen lähtöön kun ekassa oli hieman jäänyt hampaankoloon. Tilanne olisi ollut aikas toinen jos lähtöjä olisi ollut vain yksi.

Eli yhteenvetona, pelkään että moni jättää lähtemättä jos tuplalähdöt poistuvat.

Mikä tuon piikkiluokan tilanne on? Varmaankin on kartoitettu onko tulijoita? Jos kuskeja ei ole montaa niin voivatko ajaa mahdollisesti Litesin kanssa samassa lähdössä? Siellä kun ei viime talvena ainakaan ollut kuskeja ruuhkaksi asti.

Mielestäni kiertävä ajojärjestys on ollut reilu kaikkia kohtaan. Katsojille sillä tuskin on suurtakaan merkitystä.

Tommi Turunen


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: paperimies - 01.10.17 - klo:22:52
Iltaa!

Olen jo pitkään odottanut sääntöluonnosta kerhon ja itseni puolesta. Hienoa että ollaan saatu noinkin paljon keskustelua aiheesta. Minulle on herännyt erittäin paljon kysymyksiä ja eriäviä mielipiteitä. :) Ja ettei tämä tule yllätyksenä niin vastaan omana itsenäni, enkä kerhon puolesta. Minulla on vain näkemystä kaikista osaalueista (katsojana, kilpailijana ja järjestäjänä (useana vuotena mukana kerhon toiminnassa ja järjestämässä kisoja)).

Kilpailunjärjestäjän kannalta:

Kerhon tuloksen kannalta tuplalähdöt oli menestys!!! Kerhomme teki viime kisoissa parhaan tuloksen tällä vuosituhannella. Jos kilpailulähdöt pudotetaan viime kerran 11 vain 7. On viivan alle jäänyt positiivinen tulos huomattavasti pienempi (melkein 2000€). Se että lähtöjä vähennetään, niin se ei ainakaan lisää katsoja tai kilpailija määriä. Päinvastoin! Se että olin viime talvena hoitamassa (keksin että myös B-luokat ajaa tuplalähdöt, josta muutkin kerhot ottivat mallia). Sain lukemattomia määriä positiivista palautetta ja usean uuden ensikertalaisen viivalle! Muutama vuosi sitten Oriveden moottorikerholla oli vain 2 omaa kuskia. Viime talvena meitä oli noin 15 omaa kuskia viivalla, jotka ajoi vielä useammassa lähdössä. Uskoisin että tästä syystä meidän kisoissa oli ENNÄTYS YLEISÖMÄÄRÄ! Näki paikallisen kerhon kuskeja useassa eri lähdössä. Jännitettävää koko rahan edestä. Koko ajan kerhoomme liittyy uusia kuskeja ja harrastajia :) Ollaan siis jossain asiassa onnistuttu melko hyvin. ;)

Mieleeni juolahti useita kysymyksiä: Jos kilpailu alkaa jo klo 11. Moneltako harjoitukset/aika-ajo? klo 9? (jos harjoitukset alkaa klo 10 ja kilpailu klo 11, niin järjestäjällä on melko kova kiire saada rata kuntoon ennen h-hetkeä) En muista salliiko edes meidän ympäristölupa moista... Se että jos kilpailupäivää tiivistetään ja lyhennetään, uskoisin että kioskit myyvät vähemmän makkaraa ja muita virvokkeita. Myynti hidastuu vasta puoli tuntia ennen kisan päättymistä. Se että harjaustauoilla on palkintojenjako ja kuljettaja haastatteluja, ei ihmisillä ole tylsää syödä makkaraa ja juoda kahvia. Kuka edes seuraa penkalta harjausta? (huumoria huumoria) :D Meidän kisoissa harjaus pelas melko hyvin. Jatkossa vielä annetaan radiopuhelimet harjamiehille niin säästytään epäselvyyksiltä ja säästetään ajassa useita minuutteja. Iso kiitos harjakoneen vuokraajille! (ilman teitä ei oltais oltu noin nopeita). Viime talvena sain muutamia (melkein 10) yhteydenottoja kisapäivän kestoon liittyen. Kysyttiin että kannattaako paikalle enään tulla klo 14 tai klo 15.

Onko otettu selvää etukäteen että montako jr125 kuskia olisi tulossa jäälle kilpailemaan? Montako pitää tulla että lähtö ajetaan? Meidän kerhossa ei tietääkseni ole yhtään. Ellei sit jostain kivenkolosta löydy... Ideana hyvä jo pelkästään äänien puolesta :D Ajattelen vain kerhon taloutta (koska elinehto kisojen järjestämiselle!)

Radan leveys ja pituus... Jos radan leveyttä ja pituutta pikkusen kavennetaan = säästetään aikaa harjauksessa (joo joo tiedetään että se turvallisuus kärsii!) Harjakoneella joudutaan tekemään useita ylimääräisiä vetoja että saadaan rata täysleveäksi (tarkoitan turva-alueita ja reunoja missä ei kukaan ole kilpailupäivän aikana ajanut. Ellei ole tullut pahaa ajovirhettä tai väistöliikettä). En osannut tämän paremmin selittää mitä hain takaa. Orivedellä vaikuttaa rajusti jään paksuus että saadaanko kaupungin tehokkaita harjakoneita jäälle = harjauksissa olisi mennyt melkein tupla-aika, koska rata oli pitkä ja leveä (toisaalta rata ei juurikaan kulunut...) Nää on näitä ikuisuus kysymyksiä. Tarvii olla ennustaja että joulukuussa tietää helmikuun lopun jää-, ja lumitilanteen rataa suunnittelussa ja ensimmäisiä aurauksia suorittaessa.

Näkemykseni on että mennään viime talven säännöillä ja lähtömäärillä. Saadaan kerholle parempi talous = parempi ja enemmän kalustoo, parempi rata ja nopeammin, enemmän harrastajia, enemmän kilpailijoita ja sitä rataa.

JR125 harrastajat mahtuu helposti JR LITES B-luokkaan. Muutenkin liian vähän kuskeja tässä luokassa. Vaikka mulla 250cc nelari oli alla, olin silti VIIMEINEN molemmissa Oriveden lähdöissä :D Kyllä sielä piikkiselläkin pärjää sen mitä harrastajan tarvii.

Katsojan kantilta:

Sitä en ole koskaan ymmärtänyt että miksi kilpailupäivän pituus pitää määrätä katsojan kannalta sopivaksi. Katsoja saa tulla ja lähteä silloin kun se haluaa. Joku katsoo yhden lähdön ja osa kaikki. Olen kiertänyt useissa eri kisoissa katsojana. Koskaan ei ole päivän pituus haitannu. Olen kierrelly varikolla ja jutellu kuskien kanssa. Ymmärrän sen että jos harjaus oikeasti venyy pitkäksi, ei hän se kivaa ole kenenkään mielestä. Kilpailujärjestäjä yrittää varmasti parhaansa. Katsojana haluan ennemmin katsoa 11 lähtöä kuin 7. Olenko harvinaisuus/erilainen katsoja? Katsojana enemmän lähtöjä=enemmän katsottavaa.

Kilpailijan kantilta:

Muutaman paikallisen jääratakisan ajaneena b-luokassa, tykkäsin kovasti kahdesta lähdöstä. Jos iso pyöräni olisi ollut kunnossa olisin ajanut neljä lähtöä. Kertalisenssistä enemmän hyötyä ja muutenkin päässyt enemmän ajamaan. Kilpailutilanne on kumminkin täysin eri kuin treenata rataa 500 kierrosta talven aikana. Nyt kun olen toisen pyörän myynyt pois (osaltaan siksi että on tuplalähdöt. Uskon että moni muukin on siirtynyt yhden pyörän taktiikkaan), tulevana talvena on tiedossa vain yksi kisalähtö. Se ei ainakaan nosta minun kiinnostusta lähteä muualle ajamaan kilpaa. Se että yhden lähdön ajaminen tulee tosi kalliiksi (kertalisenssi, matkat, osallistumismaksu ja ym ym) ja jos huono tuuri käy että vaikka rengas puhkeaa ekalla kierroksella. Olis mahdollisuus ajaa toinenkin lähtö. Olen kuullut monelta, että kiinnostus muualla kilpailemiseen hiipuu roimasti jos on vain yksi kilpailulähtö.

Kiinteä lähtöjärjestys on toisaalta hyvä toisaalta huono... Ehkä ennemmin se vaihtuva kuskien mielenkiinnon säilymisen vuoksi.

Ehdotan aika-ajoja JR OPEN luokkaan. A-luokasta 20 nopeinta --> A-luokkaan ja loput B-luokkaan. B-luokassa yht. 20-25 nopeinta --> B-luokkaan ja loput n.20 (C)-luokkaan (tai B2-luokkaan). Näin saadaan kolme tosi tasaväkistä luokkaa. B-luokassa ja B2-luokassa olisi saman verran ajajia. Ja B2-luokassa (tai olisko se sitten C-luokka) ei jaettaisi nousupisteitä. Nyt kun nykyaikainen ajanotto sen mahdollistaa samaan rahaan ja vielä realiajassa :D

Jos veteraanit ei saa ajaa myös A tai B-luokissa. Veteraani luokassa osallistujamäärä putoo varmasti usealla kuskilla. EI HYVÄ!

Lähtöjä vähentämällä ja kierroksia lisäämällä en näe suurempia hyötyjä. Laji kumminkaan ei ole "ns" kestävyyslaji vaikka rankkaa puuhaa onkin. :)


Paljon jäi varmasti sanomatta... Toivottavasti kaikkien mielipiteitä kuunnellaan, eikä toi ensi kauden ehdotus ollu lopullinen! Jos haluatte niin saan meidän kerhosta 20 uutta kommentoijaa ja tuplalähtöjen puolestapuhujaa tänne sivuille! Ollaan tästä jo pitkään yhdessä keskusteltu.

Ystävällisin terveisin Henri Kolu OrMK Pj
044-3261543Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: termospullo - 02.10.17 - klo:00:00
Alotin harrastuksen viime talvena monen vuoden tauon jälkeen uudelleen ajamalla yhden kilpailun. Pääsin kokeilemaan ensimmäistä kertaa tuplalähtöjä ja tykkäsin kovasti. Tarkoitus oli tulevana talvena kiertää useempia kilpailuita luokassa open b. Luettuani sääntöuudistuksista, ei kilpailuinto ole enää yhtään niin kova. Ei ihan hirveesti houkuttele lähtee toiselle puolelle suomee ajamaan yks lähtö ja sekin joka kilpailussa ihan viimesenä mahdollisimman paskakuntosella radalla. Eli täälä kannatetaan tuplalähtöjä ja kiertävää lähtöjärjestystä


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Marko Laine - 02.10.17 - klo:17:18
Sanonpa minäkin oman mielipiteeni ja heitän lisäksi pari muutakin ajatusta.

Eli päivä on käytännössä joka kisassa yhtä pitkä. Tuo 12 lähtöä on mahdollista toteuttaa, jos erät eivät ole liian pitkiä. Ratkaisevassa asemassa on tuo auraustauko ja sen hyödyntäminen, kuten on jo aiemminkin moneen kertaan todettu. Kun rata on leveä, se parantaa turvallisuutta ja lisää ajolinjoja. Ylipitkästä radasta taasen ei ole kuin haittaa. Ne aura-autot joutuvat ajamaan myös ne pitkät suorat, vaikka aurattavaa ei olisikaan. Tuohon nopeaan auraukseen / harjaukseen olisi hyvä tehdä ohje, jota jaettaisiin etukäteen kisapaikkakunnille. Eli suunnitelma miten homma tehdään ja myös ne vain kisaan värvätyt auramiehetkin saisivat etukäteen suunnitelmat nähtäväksi. Uskon että kalustoa saa riittävästi, joten siitä sen ei pitäisi olla kiinni, vaan sen tehokkaasta käytöstä.
Sitten se kommunikaatio kisaorganisaation välillä. Eli riittävästi radiopuhelimia niin kilpailun johdolle, tulospalvelulle, ensiavulle, auramiehille, lähdönjärjestelijöille jne. Sellaisia kuulokemallisia mitkä kuuluvat myös pyörien ajaessa ohi. Ja nekin olisi hyvä testata etukäteen että kaikki oikeasti toimii.

Oma kantani tuplalähtöihin on erittäin iso suositus. Se että kuskit haluavat ajaa, niin myös ne tukijoukot haluavat nähdä menestystä. Eka meni pieleen, niin aina on se mahdollisuus voittaa toinen. Tai ekasta tuli voitto, pystyyköhän se voittamaan toisen... Ja mitä tulee sitten sarjapisteisiin. Jos esim. yksi tai  kilpailupaikkakunta(a) peruu, niin silti eriä kauden jälkeen on riittävästi ettei SM:ää ratkaista yhden kisan perusteella tai nousupisteistä tule pelkkä hyvä arvaus.

Sitten tuohon omaan alaani liittyen. Eli markkinointi ja tulospalvelu.
Haluavatko kilpailunjärjestäjät että Team Laine jatkaa tulospalvelun toimittajana? Mikäli haluaa, niin siihen toki olemme valmiita, kun kaikki järjestäjät sitoutuvat mukaan. Hinta tulee edelleen olemaan kohtuullinen.
Nyt meillä on tuo moottoriohjattu kamera, jota Konnevedellä jo kokeiltiin, mutta sen käyttöäkin on jo ehditty harjoittelemaan että saadaan Livekuvaa, selostuksen kera, kisoista laadukkaammin. Myös Livetulokset ovat edelleen mukana.

Markkinointia varten meillä on olemassa www-sivusto, jonka osoite on helppo lajia tuntemattomankin muistaa ja jonne saamme kuskiesittelyt, pistetilanteet, livekuvan, yms. kaikki samaan paikkaan. Ovatko kuskit valmiita syöttämään omat tietonsa lajin hyväksi sivustolle? Palstatilaa ja erilaisia nettijuttuja viime kaudella jo saatiin hyvin ja siitä on hyvä jatkaa entistä paremmin.
Markkinointiin Team Laine voisi tarjota messutilaa Tampere Offroad Exposta, joka järjestetään 10.-11.11.2017 eli sopivasti ennen kauden alkua. Kyseisille messuille voisi tulla jotkut jääratakuskit esittelemään lajia ja koko sarjaa. Tämä tietysti edellyttää että kaikki kilpailupaikkakunnat ovat tiedossa, säännöt selvillä ja kenties jotain sarjasponssejakin tarjolla, jotka saisivat hyvän alun koko kauden mittaiselle näkyvyydelle. Meiltä jokainen löytää ainakin yhden sponsorin joka voi tulla tukemaan koko sarjaa, joten tämän palstan lukijoista yhteensä meillä pitäisi olla jo monta sarjasponsoria. Kiinnostuneet, messuille halukkaat, kuskit ja yhteistyökumppanit voivat ottaa yhteyttä osoitteella info@teamlaine.fi

Ja sitten vielä heitto... istumapaikat lämmityksen kera olis kova juttu jääradallakin. Toteutustapa vapaavalintainen... ;)


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: e_ihalainen - 02.10.17 - klo:17:43
Moi,
Mielestäni juuri tämä tuplalähtö homma on tuonut positiivistä suuntausta lajiin, en lähtis vielä näillä perusteilla ottamaan pois toista lähtöä.
Yhteistyössä kaikkien kisoja järjestävien kerhojen kanssa auraus/harjaus lienee mahdollista toteuttaa ripeästi
(seinäjoella toimi hyvin)
Eikö kannattaisi katsoa kausi tai pari mihin suuntaan lähtee homma kehittyy ja muuttaa sitten sääntöjä jos on tarvis

Terveisin: Eetu Ihalainen Pihtiputaalta
Puh 0400-636404


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Niclas Pöytälaakso - 02.10.17 - klo:17:52
Heitänpä väliin kommentin markkinoinnista!

On äärimmäisen tärkeää suunnatta energiaa sarjan esille tuomiseen, esim. luomalla aktiiviset jäärata sm facebook sivut. Kuitenkin kilpailun omien facebook sivujen luomisen pitää olla järjestäjän tehtävä. Järjestäjällä on mahdollisuus päivittää sivuille radan tilannetta, laittaa kuvia valmistuksesta sekä koittaa muilla tavoin hankkia paikkakunnalta katsojia. Viime vuonna oli sekaannusta Facebookissa kun Seinäjoen Moottorikerho loi sivun Seinäjoen sm-kisoista Faceen ja sinne ilmaantui jossain kohtaa toinenkin sivu ko. Kilpailuille. Ihmiset siis tykkäilivät kahdesta sivusta, joissa toisessa ei julkaistu materiaalia. Ei hyvä!

Eikö olisi hyvä luoda sarjalle oma sivu, jossa jaettaisiin sarjan isoja kuvioita ja kisajärjestäjien ylläpitämien kilpailukohtaisten sivujen ajankohtaisia julkaisuja. Jos kilpailunjärjestäjille saataisiin hyvä ohje omien kilpailujensa Facebook mainontaan, saataisiin näin ajanmukaisinta tietoa ja materiaalia sivuille. Kohtuullisen some näkyvyyden voi saada ilmaiseksikin, mutta muutaman kympikin panostuksella tietylle kohderyhmälle suunnattu julkaisu on näkyvyydeltään valtavasti suurempi!

Ajatuksia on hyvä pompotella.

Terveisin,
Niclas Pöytälaakso


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: rossipojat - 02.10.17 - klo:19:57
Moikka vielä
Hasanin kanssa samaa mieltä sääntöjen julkaisu ajankohdasta, syksy näin pitkällä ja sääntöjä ei kuulu,
Siihen piikkinä lihaan yht äkkiä tulee 125 luokan tekniset säännöt... kuullukkaa että on piikkiluokka tulossa.
Mikä määrä näitä piikki kuskejä on jäälle tulossa ja mikä syy ettei enää voi piikillä litesissä ajaa? Muuttuuko siinäkin moottorikoot??
Nämä asiat olis oikeesti pitänyt keväällä päättää, esim nyt on tiedossa mikä muuttuu motocrossissa ensikaudelle mx2 luokkaan, on muuten paljon helpompi suunnitella tulevaa ja kertoa kauppiaankin suuntaan ensi kauden suunnitelmat..ajatteko jäätä??? Crossia,kyllä.

Siitä yleisöstä sitten, kesällä katselin SM- motocrossissa lehtereiden suuntaan ja täytyypä sanoa että Karkkila ja yllättäen Alavus "ainoat" missä muitakin kuin huoltojoukot.
Kulujen takia varmaan pitäis saada yleisöä mutta itse kisathan pitäis olla kuskeille ja kilvanajolle, mikä se magneetti sitten vetää yleisön, ehkä joku paikallinen "Artsi Nyqvist" auraustaukojen aikana??? Täällä maalla riittää kun shellin paarissa vihjaa että huomenna ajellaan "Aki Ajon" kanssa niin ranta on väkee täynnä.
Juniorityöstä ei jaksa enää edes jatustaa....
t. MikaOtsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Marko Laine - 03.10.17 - klo:11:17
On äärimmäisen tärkeää suunnatta energiaa sarjan esille tuomiseen, esim. luomalla aktiiviset jäärata sm facebook sivut.
Tuossa ne SM Jääradan Facebook-sivut ovat: https://www.facebook.com/smjaarata

Ei tarvita enää useampia. Se että tapahtumia voi lisätä ihan kuka vaan, ei ole millään tavalla mahdollista estää.
SM Jääradan sivuilla on tehty jokaiselle kilpailulle omat tapahtumat, jotta ei tarvitse mennä erikseen jokaisen kerhon sivuille etsimään sarjan tapahtumia, vaan ne löytyvät yhdestä paikasta. Sehän se koko sivujen idea onkin.
Sen lisäksi että meillä on jääradalle FB-sivut, niin täytyy muistaa että edelleenkään kaikki eivät ole FB:ssä. Tarvitaan muitakin markkinointikeinoja, joista tuo jalkautettu markkinointi on edelleenkin tärkeää. Ja tätäkin vaihtoehto me olemme sarjalle tarjoamassa. Se että kerhot markkinoivat omia kilpailujaan, on äärimmäisen tärkeää, mutta mikäli kukaan ei markkinoi koko sarjaa ja kaikkia sen kilpailuja, ei mikään edisty. Se että me olemme tehneet sitä talkoilla, ei varmasti ole keneltäkään pois, mutta uskoisin että siitä on jollekin jotain hyötyä kuitenkin ollut. Toki jos se yhdessä todetaan turhaksi, niin voihan sen poiskin jättää.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Jarmo Niskanen - 03.10.17 - klo:12:24

Hasanin kanssa samaa mieltä sääntöjen julkaisu ajankohdasta, syksy näin pitkällä ja sääntöjä ei kuulu,
Siihen piikkinä lihaan yht äkkiä tulee 125 luokan tekniset säännöt... kuullukkaa että on piikkiluokka tulossa.
Mikä määrä näitä piikki kuskejä on jäälle tulossa ja mikä syy ettei enää voi piikillä litesissä ajaa? Muuttuuko siinäkin moottorikoot??
Nämä asiat olis oikeesti pitänyt keväällä päättää, esim nyt on tiedossa mikä muuttuu motocrossissa ensikaudelle mx2 luokkaan, on muuten paljon helpompi suunnitella tulevaa ja kertoa kauppiaankin suuntaan ensi kauden suunnitelmat..ajatteko jäätä??? Crossia,kyllä.

Terve!

Vastaan lajiryhmän puolesta!

Piikkiluokka on UUSI luokka, joka tuodaan jäälle vuodelle 2018. Luokka ajetaan erillisenä, mikäli kuskeja on enemmän kuin 10. Muutoin luokka voidaan ajattaa JR-Lites luokan yhteydessä.

Mihinkään muuhun luokkaan EI ole tulossa muutoksia moottorikokoihin tai muihin teknisiin sääntöihin.

Jos pääluokkien teknisiä sääntöjä muutettaisiin, vaatii se aina ylimenokauden. Muutoksia EI ole tulossa.


Muuttuvat sääntökohdat ovat pääosin seuraavat:
- RATA ( leveys, pituus, turvallisuus)
- KILPAILUPÄIVÄN KULKU ( aikataulu, harjaus/auraus)
- AIKA-AJOT Open / 450 -luokkaan ( jaetaan porukka nopeuden mukaan eriin)
- AJETTAVIEN ERIEN MÄÄRÄ
- RADANTARKASTUS jA HYVÄKSYMINEN ( sanktio järjestäjälle, mikäli rata ei täytä SM-mittoja)
- LUOKITTELU ( kuljettajien luokittelu A ja B -luokkiin tulevaisuudessa, kaudella 2018 nykyisen luokittelun mukaisesti)

Miksi säännöt sitten valmistuvat syksyllä ? Jokaisen olisi hyvä muistaa, että tätä lajiryhmätoimintaa tehdään oman työn ohella, ilman palkkaa ja ilman kulukorvauksia. Sääntöjen suunnitteleminen vaatii kokoontumista, palavereita, pohtimista ja keskustelua useaan suuntaan. Tätä ei pysty aktiivisella kilpailukaudelle tekemään, joten sitä tehdään kesällä ja eniten alkusyksystä.

Lajiryhmätoimintaan voi aina ilmoittautua mukaan, jos talkootyö kiinnostaa.


Lajiryhmän puolesta:
Jarmo Niskanen ( lajipäällikkö)


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: koottari - 08.10.17 - klo:13:59
Moron!
Ite kuulun siihen kastiin, joka viime talvena herätteli jäärataharrastustaan henkiin.
Toivonkin, että ainakin tuleva talvi mentäisiin vielä vanhoilla säännöillä, eli tuplalähdöt & kiertävä lähtöjärjestys säilytettäisiin, niin viitsisi käydä muissakin kuin kerhokisoissa.

En ainakaan ole kuullut vielä yhdenkään harrastajan toivovan yhtä lähtöä helvetin paskaisella radalla.

Terveisin Heikki Lepo


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Juke O - 09.10.17 - klo:18:21
Tässä kun palautteita ynnäilee kiertävä ajojärjestys suurin toive. Toiseksi suurin toive ois B-luokille 2erää josta tulisi uusia harrastajia lajin pariin. Toteutus esim siten että 1-kierros kiertävänä ja lopuksi häntänä Bpieni ja Biso vuoroa vaihtaen eri kisoissa.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: crf500 - 17.10.17 - klo:14:03
no minä kyllä olen sitä mieltä tästä yhdestä erästä jos sitä vielä pidennetään niin tavallinen lipunostaja ei pysy sitäkään vähää kärryillä missä menee kärkikuskit ja missä muut kun nytkin porukka venyy niin että kieroksella ohitellaan, ja se vasta pitkäveteistä katsottavaa on,


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Niclas Pöytälaakso - 18.10.17 - klo:20:48
Hei,
Haluaisin aktivoida hiljentynyttä keskustelua säännöistä kaudelle 2018. Nyt on kentältä tullut aika laajasti kommenttia tänne ja niistä voi vetää jotain johtopäätöksiä enemmistön mielipiteistä.

Mielestäni suomenmestaruus tason kilpaurheilussa säännöt ovat vähintään vuotta ennen selkeät. Meidänkin lajissa miestä ja pyörää kuitenkin valmistellaan enemmän kuin pari kuukautta. Jonkinlainen varmuus pitäisi olla edes puolta vuotta ennen siitä, että minkälainen on laji jota varten panostan ja treenaan kovasti! Sääntöjä pitää kehittää epäkohtien, turvallisuuden ja moottoriurheilussa tekniikan kehittymisen takia, mutta ei turhaan. Selkeä linja, pysyvyys ja lajin hengen säilyminen on tärkeintä. Merkittävästi lajia  tulee muuttaa vaan jos enemmistö harrastajista on samoilla linjoilla.

Näen kaudelle 2018 tärkeänä lisäyksenä sääntöihin ratasääntöjen palauttamisen. Se on tärkein turvallisuus tekijä. Muuten en lähtisi tällä varoitusajalla suuriin muutoksiin.

Enemmistön mukaan toimiminen on demokratian hienoin ja harmillisin piirre. Ennemmistö on tyytyväisiä, mutta joku osa voi aina pettyä.

Keskustellaan,
Niclas Pöytälaakso


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Mara - 18.10.17 - klo:22:31

Hei!

Sääntökeskusteluissa esitettyjen tahojen – maksavan yleisön, kilpailunjärjestäjän ja kuljettajien lisäksi tulisi keskiöön nostaa esille myös nuoret ja ne, joilla on jo crossipyörä, mutta eivät vielä ole ajaneet jäärataa. Harjoitusmahdollisuuksien vaihdellessa alueellisesti, tuplalähdöt ovat madaltaneet kynnystä lähteä kokeilemaan lajia, matkakulujen, osallistumis- ja ponderimaksujen sekä majoitus- ja kalustokulujen jyvittyessä edes muutamaan ajettuun erään.

Kiertävä ajojärjestys noudatettuna on todettu oikeudenmukaiseksi kaikkia kohtaan ja luo myös tiettyä yhtenäisyyttä harrastajiin, kun ei samat kuljettajat aina viimeisenä ole pakkaamassa kamojaan, kun kahvit on jo kaadettu hankeen ja makkaragrillit ovat kylminä. En tiedä mistä moinen muistikuva vanhalle (ikuiselle – Jopen äänellä) B500- kuskille tuli mieleen.

Kun veteraaneilta otettiin taannoin kauden alkaessa SM- arvo pois, en ainakaan henkilökohtaisesti pitänyt yhtään pahana, että Open - luokassa oli mahdollista ajaa lisää. En tuntenut olevan myöskään itseltäni pois, kun SM- kärki tuli ajamaan veteraaneihin. Sen sijaan lähtöjen määrän vähentämisen en näe tuovan lisää kisaajia tai yleisöä. Kamppailulajien kanssa pitkään tekemisissä olleena voin sanoa, että matseja pidentämällä ei tule yhtään lisää maksavaa yleisöä, mutta eri kavereiden keskinäisten kamppailujen lisääminen toimii. En siis näe jäärata- erien pidentämisellä ja vähentämisellä vetovoimaa lisäävää vaikutusta ja mitä kuntoa vaativaan ajosuoritukseen tulee, pidän kolmea nykyisen mittaista erää muuttuvissa olosuhteissa ainakin henkilökohtaisesti riittävänä mittarina. Tuplalähdötkin ehkä juuri ja juuri.  ;)
Kestävyyttä enemmän mittaavia moottoripyörälajeja on vauhtilajimme rinnalle lisäksi ajettavaksi.

Radan mitoituksesta sekä ylläpidosta on hyvä olla yhteneväinen linja turvallisuuden ja lajin näyttävyydenkin vuoksi. Olosuhteethan voivat tehdä hommasta hyvinkin hankalaa, mutta näillä seuduin rata joka on ollut tammikuun puolessa välissä vaikka alustavastikin tehty, on kisakaudella ollut kunnossa. Yhteistyön on nähty olevan voimaa, jolloin riittävän kaluston myötä auraustauot ovat olleet sujuvia. Aktiiviset sepät ovat meillä päin taas jo syyskuussa viritelleet ansiokkaasti aurakalustoa tulevan talven koitoksiin.

Lajiryhmätoimintaan on usein kuulutettu uutta verta ja koska aktiivisia sekä sosiaalisia nuoriakin kuljettajia (en siis itse) on vaikuttamisesta kiinnostunut (nyt kokoonpanon ymmärtääkseni muokkautuessa), olisi ehkä samalla hyvä tuoda lajiryhmätyön tarkoitusta, tehtävää ja toimintaa lähemmäksi harrastajia, kuten valaiseva esimerkki: https://www.autourheilu.fi/verkkolehti/2016/3-2016/mika-lajiryhma/

Edellä oleva siis omana mielipiteenäni nykyisten sääntöjen puolesta ja tulevana talvena jälleen todennäköisesti päristellään, varsinkin jos ei yhden erän vuoksi tarvitse Transitia hehkuttaa tien päälle. Hyvin vahva, saman tyyppinen näkemys tuplalähtöjen ja kiertävän ajojärjestyksen puolesta, ilmenee monesta kommentista edellä.

Lätäköt on aamulla varmasti jäässä jo...

Martti Mäki-Jouppila
Vet/B-Open#10

Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Ceriffi 450 - 21.10.17 - klo:12:40
”SÄÄNNÖT 2018” ketjuun en saanut kirjoitettua niin kirjoitan tänne. Vois kysyä, että ”kuinka meni noin niinku omasta mielestä?” Eikö harrastajien toiveet ollut aika lailla erilaisia? No, eipä harmita enää seurailla penkalta 😂


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Niclas Pöytälaakso - 21.10.17 - klo:12:43
Hei,

Tässä niitä asiallisia kysymyksiä kun itse sääntö julkaisuun ei voinut kommentoida.

Aika pysäyttävää tekstiä oli tuo ensi vuoden säännöt.. Nyt ollaan todella kauaksi ajauduttu kuljettajien mielipiteestä.. Äärimmäisen huvittavaa, että sääntö uudistuksista avattiin täälä etukäteen keskustelua ja tiedusteltiin mielipiteitä. Näillä tänne kirjoitetetuilla mielipiteillä ei ollut ilmeisesti sen suurempaa merkitystä! Mielipiteitä tuli ympäri suomea ja jokaisen kirjoituksen takana seisoo varmasti isompi ryhmä.

Tuo aikataulu on hyvinkin viitteellinen. Ei harjausta voi mielestäni rajata johonkin aikaan. Se kuuluu lajiin, että ajetaan puhtaalla. Kiinteän aikataulun mukaan meneminen on kyllä loistokas ajatus, mutta vaikea toteutettava lajissa joka on jokseenkin riippuvainen olosuhteista.

Aikataulusta otti silmään myös, että a450 b-finaali ajaa harjaamattomalla radalla. Mitä tekoa a-luokituksella enää on jos ajetaan harjaamattomalla radalla?

Yhteen erään siirtyminen on myös hieman hämmentävää. Kaikki kuljettajat ympäri suomea joilta olen mielipidettä kysyneet ovat olleet kahden lähdön kannalla. Ollaan jo niin huonolla mallilla, että kerhomme B-luokan kuski laittoi aamulla viestin jossa epäili ettei aja kuin korkeintaan kotikilpailun. Kauemmaksi ei huvita pienellä budjetilla lähteä yhtä lähtöä ajamaan.
Itse en ole ollut ikinä tuplalähdön kannattaja, mutta kyllä tämä edestakaisin jumppaaminen ajaa koko lajin naurunalaiseksi.

Ainoana positiivisenä asiana, että lähdön pituus oli ilmeisesti lyhyempi kuin Cross Country kilpailussa!

Hyvä kun keskustellaan,
Niclas PöytälaaksoOtsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Manteres - 21.10.17 - klo:13:16
Aika pelottavaa kuinka eri linjoilla kuljettajien mielipiteet ja uudet säännöt menevät!
Näinkö lajia kehitetään?

-Antti Mantere


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Marko Laine - 21.10.17 - klo:14:13
Sain jo vihiä noista muutoksista aiemminkin, mutta nyt pomppas silmille tuollainen "Mikäli valokennon toiminta sallii, niin lähtölinja voidaan kaivaa vinoon n. 5 – 10 m siten, että etupää on ensimmäisen kaarteen sisäreunan puolella"
Tarkoittaa siis sitä että kun leveys on 30m ja viiva on vinossa 10m, niin ura on 18 asteen kulmassa rataan nähden. Noin kokemuksesta sanon että tuollaiselta vinolta viivalta on todella vaikea lähteä liikkeelle. Käytännössä siis ensimmäiset osumat voi tulla jo metrin jälkeen. Vähän kuin yrittäisi ajaa tukin yli vinottain.

Säännön taustallahan on varmasti se että hyvästä aika-ajosta hyötyisi matkassa, mutta se myös pakottaisi silloin ne kuskit sinne sisäkurvin puolelle, joka ei ollut oma vaihtoehto ikinä kisaan lähdettäessä ja silti siellä ekassa kurvissa tuli oltua ensimmäisenäkin jokusen kerran.

Kommentoidaan nyt sitten muutama muukin kohta kun alettiin.

"Veteraaneissa numerointi alkaa numerosta 50 ylöspäin." Ollut säännöissä vuosikymmeniä, mutta ei ole noudatettu viime vuosina... aletaanko siis noudattamaan sääntöä, vai onko tarpeeton?

Urheilusäännöstä:"Kansallisissa kilpailuissa määritellyt ikärajat alkavat sen vuoden
alusta, jona syntymäpäivä on sen vuoden loppuun, jona yläikärajan syntymäpäivä on. Lajisäännöissä
voi olla poikkeuksia ikärajoituksiin, mutta ei näitä määräyksiä nuorempaan
suuntaan."
Nyt meillä olisi kaksi luokkaa joissa toimitaan toisin kuin muissa luokissa. Kuinkahan paljon sekaannuksia moinen aiheuttaa? Niitä tulee varmasti niin kuskien kuin järjestäjienkin puolelta. Olisi hyvä että joka luokalla toimittaisiin samoin, on se sääntö sitten kumpi tahansa.

"Silloin jos luokkaan on ilmoittautunut yli 40 kuljettajaa, niin A-finaaliin otetaan 20 kuljettajaa ja loput ajavat B-finaalissa" - Entä jos onkin ilmoittautunut yli 45 kuljettajaa? Radan maksimi on 25 kuljettajaa, joten loput eivät voi ajaa B-finaalissa.

"125 (2T), VET, SV ja ATV -luokissa järjestetään vain yksi lähtö." Eli jos on yli 20 kuljettajaa, ei saa ajaa kuin harjoitukset/aika-ajot, mikäli on 20 nopeimman ulkopuolella?

"Täytelähtöihin halukkaat ilmoittavat osallistumisestaan ilmoittautumisen yhteydessä varikolla ja suorittavat mahdollisen lisämaksun." Tämä teettää sellaisen työn tulospalvelussa että en suosittele. Joko ilmoittautuminen lisälähtöihin etukäteen että tiedetään kuka missäkin lähdössä ajaa, tai sitten ei ollenkaan. Kesken päivän lähtöjen lisääminen on iso homma, ja sen jälkeen ei tiedetä että onko sitä lisälähtöä vai ei, kun määrä jääkin liian pieneksi. Kuskienkin pitää tietää etukäteen kuinka monta lähtöä on odotettavissa.

Luokkien nimet: Onko edessä JR vai ei? Joukkuesääntöjen kohdalla ne vielä löytyvät, vaikka eivät muualta. Olisiko ne yhtenäisyyden vuoksi kaikilla C80, 125, A250, B250, A450, B450, SV, VET ja ATV.

Joukkuekilpailut:"Hylätyt ajajat ja vähemmän kuin kaksi kierrosta ajaneet eivät saa
tulosta eivätkä näin ollen sijoituspisteitä ko. erästä." Kun nykyisin kaikki lähteneet saavat tuloksen, niin varmaan joukkuekisassakin voisi olla sama käytäntö eli kierrosmäärästä riippumatta kaikki laitetaan järjestykseen.

Liukuesteistä puuttuu 125-luokka.

Aikataulusta sen verran että kiinteiden aikojen asettaminen on vaarallista. Niiden suhteen on mahdollisuus vain myöhästyä. Tarpeeton odottelu erien välillä on turhaa eli jos erä kestää 10 minuuttia, niin siihen ei tarvita kuitenkaan 30 minuuttia. Jokainen 5 min. joka voidaan käyttää radan putsaukseen lisää, on vain positiivista. Ohjearvot koska auraustaukojen pitäisi loppua, on toki järjestäjällä hyvä olla, jolla kaikki tietää minkä verran siihen on aikaa käytettävissä. Toki kesken aurausta ei voi jättää.

Ja sitten omat henkilökohtaiset mielipiteet. Kaksi erää soololuokille ja veteraaneille oikeus osallistua myös A/B-luokkiin. Veteraaneillahan tuo muutos olisi 6->1 erään viime vuoteen verrattuna, jos ajaa kaikki mitä saa. Monihan ajoi 4 erää ja treenit. Tuon ajomäärän takia itsekin tuli aikoinaan ajettua useampaa luokkaa.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Ceriffi 450 - 21.10.17 - klo:15:29
Kokeillaanpa uudestaan kirjoittaa jotain.

Eihän tuo A luokan kärkikuskeille huonolta näytä. Samaa ei voi sanoa A luokan (varsinkaan ison) toisesta päästä. Jos ei satu aika-ajos kulkea niin joutuu ajamaan paskasemmalle radalle ku vaikka viime vuonna B luokassa ollessaan. Enkä keksi yhtä ainutta syytä tuohon ajojärjestyksen lukitsemiseen. En sitte yhtäkään. Eristä ja muista olenki jo mielipiteeni antanut ilmi.

Lajiryhmä kysyi ”kansan” mielipidettä ja teki täysin päinvastoin mitä ihmiset halusivat. Jämerä veto.

Jännä nähdä mikä osuus näistä säännöistä vetää uusia harrastajia tai lisää vanhojen intoa.

Vastauksia odotetaan kyllä suurella mielenkiinnolla. Varmasti kaikki asiat perustellaan kattavasti :)


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: termospullo - 21.10.17 - klo:20:57
En kyllä itsekään voi ymmärtää, minkä takia kuljettajien mielipidettä edes kysyttiin, kun ei se ketään näyttänyt kumminkaan kiinnostavan. Itseäni kiinnostaa myös, että kenen mielipide meni kuljettajien ja järjestäjien(ketkä tässä ketjussa ovat kommentoineet) mielipiteen edelle?Niko Nieminen


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Herra 47 - 21.10.17 - klo:21:28
Mielestäni tulevat sääntö uudistukset ovat p*rseestä, ja tuntuu siltä että lajiryhmä haluaa tappaa lajin. Se olis hienoa että tulis piikki luokka kersoolle, mutta iso B, mitä mä itte ajan on suurin luokka ja mun mielestä on hienoa että sielä olis 40 kuskia (kaikki sekalaasta sakkia) pienellä budjetilla matkas, sitä pitää saada lisää! Joo tuplastartit tosi hyvä, toises voi vetää riskillä. Ja lajin turvallisuuden parantaminen on mahdotonta, ne ei aja jokka pelekää! Vai pannaanko pääsuoralle nopeusrajoitus seuraavaksi?
Toivon todella että säännöt pysyvät niin kuin viime talvena!
Mopoilu on hauskaa, ja piretään kilvanajo myös hauskana!

Ystävällisin syysterveisin:
Riku Haapamäki
Koskenkorva
0400 575 954


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Mikko Koskinen - 22.10.17 - klo:20:27
Kyllä sanattoman surulliseksi vetää miehen, nämä sääntö uudistukset joiden pääasiallinen tarkoitus tuntuu olevan lajin tappaminen. Harmittaa harrastajien puolesta. 😔

Mikko Koskinen


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: sakhon - 22.10.17 - klo:23:17
Nyt vielä mansikaksi kakun päälle porrastettu rr-lähtö ni ei kestä jäät yleisöryntäystä muutosten myötä😂😂😂
Turvallisuudesta sen verran että jos a-kuski onnistuu aika-ajossa vaihtelevasti niin jokatoinen kisa voi olla puhtaalla🤔 t: sakari honkonen


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Soitiala#34 - 23.10.17 - klo:10:06
Moi,
minuakin ihmetyttää kovasti, että miksi sääntöjä pitää muuttaa noiden kisalähtöjen osalta? Tähän keskusteluun ovat osallistuneet sekä SM- että kansalliset kilpailijat, kilpailun järjestäjät, ajanotosta ja tuloksista vastaava ammattilainen sekä kuskien vanhempia ja varmaan muutama katsojakin. Kukaan ei muistaakseni ole liputtanut yhden lähdön puolesta, 15 tai 20 parhaan kuskin karsimisesta eikä veteraanikuskien ajamisesta ainoastaan veteraaniluokassa. Nyt kun lajiin on saatu uusia harrastajia muutaman viime talven aikana ja muutenkin laji näyttäisi olevan nousussa, niin miksi lajiryhmän pitää muuttaa sääntöjä ja vielä todennäköisesti huonompaan suuntaan? 125-luokka on erittäin tervetullut muutos, joten peukut siitä lajiryhmälle.

Jos kilpailupäivä halutaan jotenkin muuttaa paremmaksi ajajien, järjestäjien ja etenkin katsojien kannalta, niin radan kunnostuksen nopeuteen olisi syytä keskittyä, toki jäljestä ei saa tinkiä. Itse ainakin sekä kuskina että katsojana viihtyisin paremmin kisoissa, joissa on monta sähäkkää lähtöä, reilusti kuskeja viivalla sekä lyhyet mutta huolella toteutetut radan auraus- ja harjaustauot. Ainahan kilpaa ajamisessa on riskitekijät olemassa, mutta uskon, että kun rata on oikein toteutettu ja se pidetään kunnossa kisapäivän aikana, niin silloin voidaan ajaa suhteellisen turvallisesti useampi lähtö ja lähdöissä voi olla täysi viivallin kuskeja.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Ceriffi 450 - 23.10.17 - klo:11:48
Tuohon Antin kirjoitukseen ei ole lisättävää. Olen täysin samaa mieltä. 👍🏼

Herman Kenkkilä


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Tommi - 23.10.17 - klo:14:14
Soitialan kanssa täysin samaa mieltä!

Mistä nyt kumpuaa tämä pakottava tarve muuttaa sääntöjä? Varsinkin näin viimetipassa. Perustelut mitä näille sääntömuutoksille on esitetty tuntuvat yhtä ontuvilta kuin valtion nykyisen hallituksen perustelut toimilleen...

Tommi Turunen


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Mara - 23.10.17 - klo:21:10
Tervehdys kaikille!

Seurattuani hyvin yksipuolista keskustelua jääratasäännöistä 2018, hain mielipiteelleni vahvistusta sääntöehdotuksen palauttamistarpeesta valmisteluun siten, että säännöt eivät muuttuisi tällä aikataululla, ainakaan vielä kaudelle 2018. Keskusteluketjuista on havaittavissa hyvin vahva mielipide nykysääntöjen säilyttämisestä, sisältäen toki positiivisessa hengessä option 125- luokalle. Tehdyn taustakyselyn mukaan, nyt vajaa 40 yhteystietonsa jättänyttä liki 20:ltä paikkakunnalta ei haluaisi sääntöjä muutettavan kaudelle 2018. Suunnitellun 125- luokan osallistumishalukkuuteenkin olisi varmasti saatavilla kyselyllä tietoa, mikä voisi auttaa niin päätöstään miettiviä kuin kilpailujärjestäjiäkin.

Edelleen kaksi tänään käymääni hyvähenkistä keskustelua Suomen Moottoriliiton edustajien kanssa, velvoittaa minut laittamaan julkisesti jakoon alla olevan linkin, sekä näkyviin allekirjoitusten käyttötarkoituksen. Toiveena on saada nykyistä paremmin kuljettajien sekä kilpailunjärjestäjien (moni sekä että) ääni kuuluviin valmistellessa näinkin isoja sääntömuutoksia, varsinkin juuri kauden alla.

Linkistä avautuu seuraava teksti, jonka jälkeen kysytään nimeä ja yhteystietoja:
Suomen Moottoriliitolle - jääratasäännöt 2018
Me Suomen Moottoriliiton kilpailulisenssillä ajaneet jääratakuljettajat esitämme, että 21.10.2017 esitelty (www.iceroadracing.com) sääntöesitys palautetaan valmisteluun siten, että sääntöjä EI MUUTETA kaudelle 2018. Vetoomus toimitetaan Suomen Moottoriliittoon viikon 44 aikana ja vetoomus pyydetään käsittelemään ennen em. sääntöehdotuksen mahdollista hyväksymistä. Vetoomus tulee sisältämään erillisen lausekkeen mahdollisesti toteutuvan 125- luokan puolesta. Liitteenä ko. sääntöehdotus sekä kuvakaappaukset aiheen keskusteluketjuista em. foorumilla.https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe5JqM2VoM9SRKAu4-7Z6mKT2fBkaV5vvOnEIJWB0HcJEdhEA/viewform?usp=pp_url&entry.1303877492&entry.1504447437&entry.1903208445

Linkki on jääratakuljettajille avoinna perjantaihin 27.10.2017 klo: 18.00 saakka.
(Ei vaadi Google- kirjautumista, ellei väärinkäytöksiä ilmene).

Kohtuullisen kokoisen ryhmän puolesta:
Martti Mäki- Jouppila

nollaneliänolla868070kaksiOtsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Herra 47 - 23.10.17 - klo:21:20
Allekirjoitettu on!
Riku Haapamäki


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Marko Laine - 24.10.17 - klo:12:03
Ja sitten vaikuttamaan asioihin... http://www.moottoriliitto.fi/tiedotteet/sml-hakee-jaaratalajiryhmaan-lajipaallikkoa/


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Pasi Oittinen - 18.01.18 - klo:21:24
  Veteraani voi valita missä lähdössä ajaa: A (jos luokiteltu), B
tai Veteraanit. Lisäksi Veteraani-luokan kuljettaja voi
osallistua 125 2T -luokan lähtöön ja Sprint -lähtöihin pyörän
luokituksen mukaisesti.

Miten tämä lopulta meni, voiko veteraani ajaa saman päivän aikana/samassa kilpailussa(lupanro) vet -lähdön lisäksi luokituksensa mukaan A tai B lähtöjä?


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Marko Laine - 24.01.18 - klo:20:00
Veteraani voi valita missä lähdössä ajaa: A (jos luokiteltu), B
tai Veteraanit. Lisäksi Veteraani-luokan kuljettaja voi
osallistua 125 2T -luokan lähtöön ja Sprint -lähtöihin pyörän
luokituksen mukaisesti.

Miten tämä lopulta meni, voiko veteraani ajaa saman päivän aikana/samassa kilpailussa(lupanro) vet -lähdön lisäksi luokituksensa mukaan A tai B lähtöjä?
Veteraani-ikäinen kuljettaja voi ajaa: Veteraanilähdössä TAI A/B-lähdössä luokituksensa mukaan. Lisäksi veteraanikuljettaja voi ajaa 125 2T-luokassa (mikäli on 125cc pyörä) sekä vielä kolmanneksi Sprint-lähdössä. Eli jopa kolmessa eri lähdössä. (sekä ATV ja SV jos tulee riittävästi kilpailijoita).


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: wemax - 12.03.18 - klo:09:04
No niin, olipas mahtavat uudet säännöt. Ei kyllä oikein avaudu mikä järki tuossa on ollut, aika-ajo on liian lyhyt ilman treeniä, eikä 1erän lähtö palvele harrastajia.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: ATHracing - 23.03.18 - klo:10:17
Me olimme pääsääntöisesti tyytyväisiä sääntöihin. Pitää muistaa että oli ne millaiset tahansa kaikkia ne ei koskaan miellytä. Lajiryhmä tekee pyyteetöntä työtä yhteiseksi hyväksi. Jos jotain haluaisimme viilata niin se on ajomäärä joka lienee kaikkia kuljettajia koskeva toive. Olimme Virossa jossa he aloittivat lajin puhtaalta pöydältä. Heillä on paljon opittavaa mutta kuljettajilta hyvää palautetta tuli kilpailuerän pituudesta (12min+2kierrosta). Rataprofiilista oltiin sekä puolesta että varauksellisia. Se muistutti enemmän kartingrataa joka oli syönyt hormooneja kuin meidän perinteistä jäärataa. Vaihtelu virkistää! Kun erässä saa ajaa pitempään niin ei välttämättä edes halua ajaa toista erää. Kierroksella ohitettavia tuli kyllä joka ei aiheuttanut mitään ihmeellisyyksiä. Toivon lajiryhmälle sitkeyttä ja en halua että ensi marraskuussa heräämme yllättäin taas täysin uusiin sääntöihin, vaan jatkuvuutta ja ennustettavuutta. Kiitos kaikille kaudesta!
T: T. Hasan.


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: jupukka - 23.03.18 - klo:21:32
onko kuvia ja tuloksia viron kisoista missään


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: ATHracing - 26.03.18 - klo:18:50
onko kuvia ja tuloksia viron kisoista missään


Tossa juttu, video ja tulokset<. https://www.moottoriurheilu.tv/suomalaiset-veivat-jaaratakokemusta-viroon-aslan-hasan-podiumille/


Otsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: Mara - 09.04.18 - klo:22:43
Moro.

Päättyneen jääratakauden alla muuttuneista säännöistä pari omaa mielipidettä ja huomiota varikkokeskustelujen ja radalla nähdyn perusteella. Sanotaan että kehitys loppuu tyytyväisyyteen, joten samalla tässä myös palautetta, johon kommenttejakin toivotaan.
Kuluneelle kaudelle tuplalähtöjen poistuminen ja esimerkiksi veteraanin kahden luokan ajomahdollisuuden poistaminen, suhteessa Sprint- lisälähtöihin, ei muuttanut kisapäivän läpivientiä juurikaan. Ratkaisevassa osassa oli edelleen rata ja sen huolto. Ajomäärä ja pisteiden keräysmahdollisuudet toki Sprintin myötä poistuivat ja osa näyttikin jättävän Sprint- lähtöjään ajamatta, vaikka olikin niihin ilmoittautunut. Itse kokeilin muutaman kerran Sprintiä ensimmäisenä kisapäivänä, kun reissussa kerran vielä kului (budjettiakin) seuraavaankin päivään. Ei yllättänyt, että Sprintissä ajaminen sujui paremmin ja kierrosajat jopa kohenivat varsinaiseen kisalähtöön verrattuna. Sprint siis olisi paikallaan oman kisalähdön alle.

Sääntömuutoksen yhtenä perusteena ilmaistiin kasvava osallistujamäärä, jota kuitenkin jäin kaipailemaan ja harmillista, että piikkiluokkaankaan ei runsain määrin nuoria kuljettajia saatu innostumaan. Vastaan tuli arkistoista muuten Oriveden osallistujakirje reilun kymmenen vuoden takaa, jossa painotettiin suunnitellun aikataulun noudattamista, kun osallistujia oli yli 200.

Aika- ajojen ja karsinnan tarkoituksena oli turvallisuuden parantaminen, mutta oudolle radalle ja aamun usein haasteellisiin sääolosuhteisiin päivän kovinta kierrosaikaa hakemaan lähteminen ei sekään ole turvallisin vaihtoehto, verrattuna aiempiin harjoituksiin, joissa saattoi hakea tuntumaa fiiliksen mukaan. Kireä ja lyhytkestoinen aika- ajon kamppailu ”kylmiltään” voi olla riski ja yhdessä vaikkakin vain yhdestä kohdasta haasteellisen rataprofiilin kanssa, tämä voi aiheuttaa kolhuja, josta ikävä esimerkki on tilastoissa kuluneelta kaudelta.

Kaudelle 2018 tehdyn sääntömuutoksen perusteissa mainittiin selkeyden lisääminen maksavalle yleisölle. Eli jos aiemmin ei jokainen yleisöstä pysynyt perillä, kuka ajaa ja millä numerolla tai sijoituksella, ei sääntömuutos helpottanut välttämättä kaikin osin seurattavuutta. A- ja B- luokkien B- finaalien yhdistämiset esimerkkeinä kun aiheuttivat jo kokeneemmille kuljettajillekin muuttuvine aikatauluineen hieman ymmärrettävyysongelmia ja jäipä ulkomainen osallistuja todella harmillisesti pois erästäänkin, mikä on ymmärrettävää jos ei kuulutuksia ymmärtänyt. Yhdistetyissä B- finaaleissa syntyvät vauhtierot koettiin myöskin riskiksi muutamassa tapauksessa, jossa penkat pölisivät, onneksi ilman suurempia loukkaantumisia.

Jääratatapahtuman markkinointiin ja imagon nostoon tarvitaan edelleen vahvempia työkaluja. Onko se sitten ”pomppulinnaa ja poniratsastusta” vai enemmän moottoripyörien pärinää, on varmasti sitten alan ammatti- ihmisten heiniä. Joka tapauksessa kilpailunjärjestäjän kannalta ainoastaan maksava yleisö (tai tuettu, ilmainen sisäänpääsy) on kannattavan ja mielekkään kilpailun järjestämisen ehto kuljettajien ja lähtöjen vähennyttyä.

Terveisin:
Martti Mäki- Jouppila
P.S.
Viron suunnalla on havaittavissa reipasta otetta jääratakulttuurin kehittämisessä ja paikalliset aktiivit ovatkin verkostoituneet niin kotimaassaan kuin Suomessakin sekä jääratakuljettajien, että muiden lajien harrastajien kanssa avoimesti, kehittääkseen lajiaan. Säännöt heillä ovat työn alla ja muun muassa harjakoneista on välitetty kuvia ja dataa etelänaapurin tekijämiehille.

Tallinnan kisa oli kokemuksena mieleenpainuva ja vaikkakin haasteelliset olosuhteet ja pitkät erät sopivat allekirjoittaneelle, olisi itsekkäästi ajatellen kyllä vaikka kierroksen lyhyempi kisaerä riittänyt, niin olisi ollut kotiin tuomisina pytty ja ehjä polven sivuside. Aslanin mainitsemat kierroksella ohitettavat aiheuttivat pitkässä erässä sen verran tilannetta, että kun hän ohitti kisakumppanimme kierroksella, kiinnittyi ohitettavan katse Aslaniin ja kyseinen kaveri vei allekirjoittaneelta vasemman lahkeen ja sheivasi karkealla otteella säärtäni, ennen kuin ehdin kokonaan ohi ”samasta reiästä”. Mutta jos mahdollista on, vastuksista huolimatta ensi vuonna Viroon uudelleen kulttuuri- ja kisareissulle. Heillä on muuten suunnitelmissa järjestää kisa ensi vuonna ennen SM- sarjamme alkua.

Tallinnan jääratakisan ja MP- messujen aikaan näkyivät Supermoto- miehet sopivan viimeisiä kisojen yksityiskohtia ylikansallisen yhteistyön merkeissä ja me virittelimme yhteistyötä mahdollisen, yhteisen Flat Track- toiminnan merkeissä. Pienimuotoinen ”Flat Track Baltic Cup” ei olisi mahdoton, koska Ruotsissa Flat Track- kisakalenteri on jo hyvällä mallilla. Seinäjoen Routakalliolla Flat Track- harjoitukset alkavat heti olosuhteiden salliessa, joten ei muuta kuin jääratapyörästä etujarru pois ja FT- rengas taakse! Yhteistyömahdollisuuksia laajentaa myöskin Motossakin nyt käyvä FT- rengastus. Aiemminhan Flat Track on jo ollut mahdollista 17- rengastuksellakin. Huomioikaan kaluston monimuotoinen hyödyntämismahdollisuus – harrastajan etu. ;DOtsikko: Vs: Säännöt 2018
Kirjoitti: ATHracing - 26.08.18 - klo:20:04
Moi!
Hyvää loppukesää!
Säännöt 2019 keskustelu olisi hyvä aloittaa. Toivomme ettei radikaaleja muutoksia olisi tulossa. Viron ja ruotsin poikia on näkynyt radoilla viime talvena. Miten olisi PM kilpailut? Toivomme kaikille kilpakumppaneille hyvää tulevaa kautta!
T: T. Hasan
www.aslanhasan.com